Wat doen we

Cranio-sacraal therapie

Het cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het hersenvocht beweegt in een ritme, zoals eb en vloed. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio-sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Problemen in het cranio-sacraal systeem worden vaak veroorzaakt door een trauma. Een trauma kan fysiek of emotioneel zijn, doorgaans is het een combinatie van beiden. Een van de meest voorkomende trauma’s ontstaat tijdens de geboorte. Het volgen van cranio-sacraal therapie in de eerste levensjaren, kan helpen om problemen - die zich anders op latere leeftijd openbaren - te voorkomen.

Cranio-sacraal therapie

Bij cranio-sacraal therapie worden niet de ziektesymptomen zelf behandeld. De therapie is gericht op het totaal van lichaam en geest. Door het meegaan in het ritme en een lichte druk op het systeem uit te oefenen, wordt de elasticiteit en de ruimte in het cranio-sacraal systeem geoptimaliseerd. Tijdens de therapie wordt energie aangeboden aan de behandelde, hierdoor ontstaat een verandering in de lichaamsspanning en de elektrische weerstand. Als de energie geaccepteerd wordt, heeft deze invloed op het cranio-sacraal systeem. Eventuele trauma’s kunnen worden ‘losgelaten’. De therapeut geeft geen doel of richting aan, maar ondersteunt de behandelde in de keuze c.q. richting die hij/zij aangeeft. 

Voor wie

Het soort klachten dat behandeld kan worden door cranio-sacraal therapie is zeer divers. Niet in alle gevallen gaat het om behandeling van klachten, maar ook om het voorkomen ervan. Deze therapie kan worden toegepast bij: hoofdpijn en migraine, dyslexie, leerproblemen, nek- en schouderklachten, whiplash, rugklachten, scoliose, artritis, (chronische) vermoeidheid, ME en MS, hyperactiviteit, lusteloosheid, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen, posttraumatische stress, angsten, aangezichtspijn, huilbaby’s, oorsuizingen, (postnatale)depressie, bekkeninstabiliteit, stress, pijnbestrijding en psychisch- en seksueel misbruik.

De therapie

Tijdens het eerste consult worden u vragen gesteld om inzicht te krijgen in de oorzaak en de samenhang van de problemen. Dit zijn vragen op het fysieke en het psychische gebied, maar ook informatie over erfelijke aandoeningen, ongelukken en in het bijzonder de bevalling. U wordt behandeld door uw kleding heen, draag daarom gemakkelijk zittende kleding. Een rok, jurk of jeans is af te raden. 

Reactie

Door een cranio-sacraal behandeling kunt u tijdelijk een verergering van de klacht(en) ervaren. Schrik daar niet van. Het is een ‘goede’ reactie van het lichaam. Het lichaam is gestimuleerd om zijn herstellend vermogen te gebruiken.