Wat doen we

Shiatsu

In het lichaam lopen tal van energiebanen en reflexzones waar energie doorheen stroomt. Als er echter energieblokkades zijn ontstaan, kunnen er lichamelijke en psychische klachten optreden. Shiatsu - een eeuwenoude vorm van therapie afkomstig uit China en Japan - heeft als doel deze blokkades op te heffen. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd en geactiveerd. De druk wordt uitgeoefend door middel van de vingers, handpalmen, ellebogen en voeten. Op deze manier worden de energieblokkades opgeheven en wordt de energiedoorstroming hersteld. Shiatsu is een middel om de levenskracht in ons lichaam weer gezond te maken. Het is te beschouwen als een vorm van gezondheidszorg waarmee in het dagelijkse leven ziektes kunnen worden behandeld, maar tevens kunnen worden voorkomen. De therapie heeft ook een emotionele uitwerking aangezien de therapie gericht is op evenwicht tussen lichaam en geest.

Behandelingsduur

Afhankelijk van de aard van de aandoening zijn meerdere behandelingen noodzakelijk. Dit is per persoon verschillend. Vooral in het geval van chronische klachten dient men het nodige geduld op te brengen. 

Voor wie

De therapie heeft als doel de blokkades op de energiebanen op te heffen. Man kan baat hebben bij een shiatsu-behandeling bij de volgende klachten: hoofdpijn, menstruatieklachten, tennisarm, rugpijn, heup-, knie- en liespijn, RSI, whiplash, vermoeidheid, slapeloosheid en hyperventilatie. Zelfs bij depressies kan shiatsu worden toegepast. Maar ook als u geen (duidelijke) klachten heeft, kan shiatsu preventief worden ingezet. U kunt dit zien als ‘onderhoud’ van lichaam en geest. In enkele gevallen wordt er geen shiatsu toegepast zoals bij koorts, infectie en besmettelijke ziektes, in de buurt van open wonden en brandwonden en bij gebroken botten.

De therapie

U wordt behandeld door uw kleding heen. Draag daarom gemakkelijk zittende kleding. Een rok, jurk of jeans is af te raden. Neem in verband met hygiëne een handdoek mee. Het advies is om enkele dagen na de behandeling veel water te drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Op deze manier kunnen eventueel vrijgekomen afvalstoffen beter door uw lichaam worden afgevoerd. 

Reactie

Door een shiatsu-behandeling kunt u, hooguit binnen twee dagen, een verergering van de klacht(en) krijgen of zogenaamde ‘oude’ klachten weer ervaren. Schrik daar niet van. Het is een ‘goede’ reactie van het lichaam. Het lichaam is gestimuleerd om zijn herstellend vermogen te gebruiken. Ook kunt u zich enige tijd wat slaperig c.q. ontspannen voelen omdat er (onderhuidse) spanning is vrijgekomen.